Bezglutenowa sałatka wiosenna

Każdy kto choruje na celiakię, czy też ma w najbliższej rodzinie lub otoczeniu osobę chorą doskonale wie, jak wielki problem stanowi ta choroba. Przygotowanie potraw, czy zakup gotowych produktów to często prawdziwe wyzwanie, które wymaga wiedzy oraz niejednokrotnie samozaparcia. Jak przygotować dobrą bezglutenową sałatkę wiosenną na 4 osoby? Oto przepis: Składniki sałatki: · Ziemniaki – 600 g · Jaja – 6 sztuk · Ogórek – 1 sztuka · Żółta papryka – 2 sztuki · Rudola – 125 g Składniki na dressing: · Jogurt naturalny – kubek 500 g · Musztarda – 5 łyżek stołowych, koniecznie musztardy ziarnistej · Ocet balsamiczny – 3-4 łyżki stołowe octu jasnego · Kapary – 3 łyżeczki · Majeranek świeży – kilka listków · Sól, świeżo zmielony pieprz do smaku · Wędzona szynka – 500 g Sposób przyrządzenia Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić na drobne plasterki.

Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu obrać, następnie pokroić na ćwiartki. Ogórki umyć, przekroić wzdłuż a następnie na plasterki.

Paprykę pokroić w kostkę, rukolę porwać palcami na kawałki. Do dressingu wystarczy wymieszać jogurt, musztardę, ocet, majeranek oraz kapary. Solą i pieprzem doprawić do smaku.

Sałatkę wymieszać z dressingiem, odstawić na pół godziny. Następnie udekorować pokrojonymi w krążki rulonikami z szynki..