Crunchy – chrupiące śniadanie

Składniki: · Siemię lniane – 2 łyżki · Płatki owsiane – 3 szklanki · Łuskane ziarna słonecznika – 4 łyżki · Pestki dyni – 2 łyżki · Dojrzałe, średniej wielkości banany – 2 sztuki · Roztopione masło – 2 łyżki Opcjonalnie: · wiórki kokosowe – 2 łyżki · Posiekana żurawina – spora garść · Płynny miód – 5 łyżek · Suszone banany pokrojone w plasterki – 3 spore łyżki Sposób przyrządzenia: Siemię lniane zaparzyć w dwóch łyżkach wody. Słonecznik i dynię zmielić.

Można zrobić to w młynku do kawy, czy też robocie kuchennym. Ważne, by część ziaren zmieliła się całkowicie, a część została jedynie posiekana.

Wpłynie to pozytywnie na walory smakowe. Płatki, ziarna, kokos, banany i żurawinę przesypać do dużej miski.

Dodać zaparzone siemię lniane, miód i masło. Na koniec rozgnieść banana, którego dołączyć do reszty składników.

Całość delikatnie wymieszać ręką, zgnieść na niewielkie kawałki. Tak przygotowana masa powinna znaleźć się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. W trakcie pieczenia mieszać co 10 minut metalową łopatką.

Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić, a następnie przełożyć do szklanego pojemnika, szczelnie zamykanego..