Jajka w sosie porowo-serowym: sposób na podanie jajek wielkanocnych

Jajko. Pyszny składnik wielu dań, ciast, sałatek, a także oddzielnie spożywana przekąska. Jest niezbędnym elementem każdego Wielkanocnego koszyczka i stołu, a podawać można je na wiele sposobów. Dziś opowiemy o kilku jajkach w sosie porowo- serowym, które znajdą wielu zachwyconych smakoszy. Mogą stać się one szybko hitem i ulubionym sposobem podawania jajek.

Jajka podane w sosie porowo-serowym Składniki na 4 porcje: 8 ugotowanych na twardo jajek Por Cebula Ser żółty – 15 dag Mleko 3,2 % – 2 szklanki Mąka pszenna – 2 łyżki Olej – 4 łyżki Curry – łyżeczka deserowa Sól i pieprz do smaku Cebulę i por oczyścić, obrać. Por pokroić w półtalar ki, zaś cebulę w piórka. Ser zetrzeć. Roztopić tłuszcz, dodać cebulę i por, dusić do uzyskania miękkości. Tak przygotowane składniki oprószyć curry oraz mąką, następnie wymieszać.

Całość zalać mlekiem, zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu doprawić solą oraz pieprzem. Dodać starty żółty ser, po czym całość wymieszać. Jajka polać sosem..