Przepiórczy rarytas na Wielkanocne śniadanie

Śniadanie Wielkanocne to wyjątkowy posiłek spożywany w gronie rodzinnym. Nie może zabraknąć tu wielu smakowitych potraw, od sałatki jarzynowej poczynając, na jajkach w najrozmaitszej postaci kończąc. Dziś opowiemy wam o nieco nietypowym, lecz z całą pewnością wyjątkowo odświętnym sposobie podania jajek.

I to nie kurzych, a … przepiórczych. Zapraszamy. Składniki: – 15 przepiórczych jajek – kilka cienkich plasterków szynki – słodka papryka w proszku – majonez – starty żółty ser – szczypiorek Jajka przepiórcze ugotować na twardo, obrać ze skorupek.

Duże plastry szynki przekroić na pół, zaś ich brzegi oprószyć papryką. Brzeg plasterka ma przybrać czerwony kolor. Tak przygotowaną szynką otoczyć należy osobno każde jajko przepiórcze, na koniec spiąć je trzeba wykałaczką.

Całość dekorujemy majonezem, który oprószamy startym serem oraz szczypiorkiem. Tak przygotowane jaja przepiórcze przełożyć na półmisek. Będą one smakowitą ozdobą każdego Wielkanocnego stołu.

.