Smakowite dary ziemi

Niektórzy uważają, że najlepsze dla organizmu i właściwe dla każdej diety jest wszystko to, co urosło w ziemi. Warzywa, owoce czy grzyby są wspaniałe i trudno wyobrazić sobie bez nich narodową kuchnię większości państw. Niewiele jest również diet, które nie uwzględniałyby tych produktów w jadłospisie, może za wyjątkiem opartej o tłuszcze zwierzęce diety optymalnej.

Doskonałe warzywa można wyhodować we własnym zakresie, o ile posiadamy kawałek ziemi lub działkę. Warto, aby znajdowała się ona w ustronnym miejscu, możliwie daleko od ruchliwych dróg i spalin. Wtedy możemy być spokojni o to, że wyrosną nam smakowite rzeczy, wolne od metali ciężkich i obcych posmaków.

Nasiona i sadzonki kosztują niewiele, a efekty mogą być znakomite. Oczywiście jeśli nie mamy warunków do samodzielnej hodowli, możemy śmiało udać się na targ albo do pobliskiego warzywniaka. Zwykle nie ma kłopotu z zakupem smacznych owoców i warzyw, zwłaszcza w Polsce.

Powinno się je zjadać codziennie bez względu na wiek – sole mineralne oraz witaminy przydadzą się osobom młodym i starszym. Eksperci uważają, że dla optymalnej diety i dobrego zdrowia należy zjadać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Niestety badania wskazują, że ta dobra praktyka gości na stałe tylko w niektórych domach.

To dobry moment na pozytywną zmianę. Jarzyny i owoce można przyrządzać na wiele sposobów – jeść je świeże, w sałatkach i surówkach, jako dodatek do obiadu czy deser. Zaleca się, by spożywać odmiany sezonowe rosnące w kraju naszego zamieszkania.

Nad Wisłą mamy takich smacznych dóbr naprawdę sporo, więc warto sięgać po nie regularnie.