Święta wielkanocne alergików

Choć być może wielu z nas niemożliwe wydaje się spędzenie świąt, zwłaszcza wielkanocnych bez tradycyjnego jajka, czy smakowitego mazurka, istnieje jednak grupa osób, która z najrozmaitszych powodów jajek nie spożywa. I nie chodzi tu tylko o osoby, które wybrały taki właśnie styl życia z uwagi na swój światopogląd. Chodzi tu również o dość sporą i ciągle zwiększającą się rzeszę osób uczulonych na białko kurze.

Co gorsza, znacznie trudniej dobrać menu w przypadku osób, które uczulone dodatkowo są na mleko krowie. Jednak skomponowanie menu nie jest sprawą niemożliwą. Również osoby z silną alergią pokarmową mogą liczyć na pyszne świąteczne dania i znakomite śniadanie.

Co zatem przygotować? – świąteczny klasyk, czyli sałatka warzywna z majonezem wegańskim Na sałatkę składają się te same warzywa, które wybieramy do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Nie dodajemy jajka. Majonez wegański przygotowuje się z połowy szklanki oleju ryżowego, połowy szklanki mleka sojowego (w przypadku uczulenia na soję wybrać mleko ryżowe, czy kokosowe), ząbka czosnku, soli, pieprzu oraz łyżeczki octu winnego.

Składniki sosu ubić w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać do pokrojonych, ugotowanych warzyw. Propozycja ta to zaledwie jedna z wielu możliwości. Istnieje szereg przepisów, z których można skorzystać, by w pełni cieszyć się świętami i smakowitym jedzeniem.

.