Zapotrzebowanie na inne składniki w żywieniu sportowca

Nie tylko na białkach, tłuszczach, węglowodanach i składnikach mineralnych kończy się dieta sportowca.

Dostarczenie wspomnianych wcześniej elementów, i zachowanie odpowiednich między nimi proporcji nie jest wystarczające.

Nie należy zapominać także o innych składnikach, będących budulcowymi, ale i regulującymi, które to powinny być uwzględnione w codziennym jadłospisie.

Generalnie do takowej grupy należą wszelkiego rodzaju witaminy C, A, D, E, PP, H, ryboflawina, tiamina, kobalamina, kwas foliowy czy też kwas pantotenowy.

Także i one są bezwzględnie potrzebnymi i pozwalającymi na zachowanie nie tylko pełni sprawności, ale i wykorzystywanie posiadanych i wypracowanych po przez treningi, możliwości własnego ciała.

Odpowiednie proporcja, zresztą jak zawsze, zależą od indywidualnych potrzeb danego sportowca i powinny być ustalane zgodnie z nimi.

Tylko takie postępowanie daje gwarancję na rozpisanie dobrze skonstruowanej i wszechstronnej diety.