Żywność BIO

Wśród produktów, które w środowisku zwolenników ekologii i naturalnego żywienia zrobiły w ostatnim czasie dużą karierę, z pewnością wymienić trzeba rzeczy oznaczone symbolem BIO. Zgodnie ze specyfikacją tego certyfikatu przysługuje on wyrobom rolnictwa z gospodarstw, które znajdują się pod ścisłą kontrolą specjalistów. Dbają oni o to, by do klientów docierały smaczne warzywa, jarzyny czy nabiał, które powstały zgodnie z wysokimi standardami – bez zbędnych dodatków chemicznych, w tym agresywnych nawozów czy pestycydów.

W przypadku wyrobów pochodzenia zwierzęcego, kury, krowy czy drób muszą być karmione odpowiednimi paszami, które zapewniają wysoką jakość mięsa czy mleka. Tak się składa, że wiele produktów z oznaczeniem BIO jest produkowanych w Niemczech – dlatego możemy je najłatwiej kupić w niemieckich sieciach sklepów, jak też w sprzedaży wysyłkowej. Oczywiście nie wszyscy muszą spieszyć się z finansowym wspieraniem rolnictwa z Niemiec, które jest w dużo lepszej kondycji niż analogiczna wytwórczość nad Wisłą.

W kraju także mamy znakomite gospodarstwa oferujące produkty o podobnych lub lepszych parametrach, choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Jeśli decydujemy się kupować wyroby BIO, z pewnością zachowujemy się racjonalnie. Warto uwzględniać taką zdrową żywność zarówno w diecie dzieci, osób w wieku produkcyjnym oraz seniorów.

Dzięki temu ludzie mogą czuć się lepiej bez względu na zawartość metryki. Zbilansowana dieta oparta o wysokiej klasy składniki to jeden z istotnych warunków długowieczności.